Take away Bestil bord

Cheesecake

Bestil bord Bestil take away Se menukort

Cheesecake er en elsket dessert verden over. Mange tror, at den sukkersøde ret kommer fra New York, fordi den ofte er navngivet herefter. Men det er langt fra sandt. Faktisk har cheesecaken overraskende nok sin oprindelse for mere end 4000 år siden i det ældgamle Grækenland, mens den senere hen blev påvirket af andre madkulturer - blandt andet den amerikanske.

Historien om cheesecake

Det menes, at den første cheesecake blev lavet på den græske ø Samos ca. 2000 år f.Kr., hvor arkæologer har fundet flere osteforme ved udgravninger. Teorien er dog forbundet med stor usikkerhed. Men historikerne er alligevel sikre på, at grækerne anså desserten som en kilde til energi, hvorfor den blev serveret under de første Olympiske Lege 776 år f.Kr.

Den første nedskrevne opskrift på cheesecake blev til mange år efter – ca. 230 år efter vores tidsregning - hvor en græsk lært ved navn Athenaeus nedskrev proceduren til, hvordan man skulle tilberede cheesecake. Han skrev blandt andet, hvordan man skulle mose osten og blande den med honning og mel. Dernæst skulle den varmes op og serveres. En meget anderledes opskrift fra den, vi bruger i dag. Alligevel var kagen populær og spredte sig rundt omkring i Europa.

New York Cheesecake

Cheesecaken blev dog løbende påvirket af andre madkulturer, da den gjorde sit indtog i Europa. Det betød også, at den cremede kage efterhånden ændrede sig drastisk. Man begyndte blandt andet at tilføje mælk, æg, vanilje og sukker til dessertens opskrift. Men det var først i slutningen af 1800-tallet, da cheesecaken kom til USA, at den for alvor begyndte at ligne den dessert, vi kender i dag.

Smøreosten, eller ’Cream Cheese’, var nemlig en amerikansk tilføjelse, som siden da er blevet en fast bestanddel af desserten. Det er også heraf navnet ’New York Cheesecake’ kommer fra. Smøreosten blev nemlig opfundet i 1873 af en mejerist ved navn William A. Lawrence fra New York, da han prøvede at lave en lignede, fransk ost ved navn Neufchatel. Selvsamme person grundlagde firmaet, som i dag hedder Philadelphia og ejes af Kraft Foods.

Søde og friske cheesecakes fra Bone's
Selvom der er adskillige måder at tilberede cheesecake på, holder vi os til den, der er mest elsket både i USA og herhjemme. På Bone’s serverer vi nemlig den klassiske, amerikanske New York Cheesecake med en lækker, rund smag. Vi har desuden også en lækker cheese cake med masser af bær og frisk smag på vores menukort.